Українські “25 копійок” продають майже за 10 000 грн: який вигляд повинна мати монета, щоб добряче на ній заробити

В Україні продають дуже рідкісну монету номіналом 25 копійок, випущену в 1992 році. Її вартість на аукціоні становить 9556 грн. Ця монета вирізняється рідкісним штампом 4Бам. Нумізмати іменують його "англійською чеканкою". Саме це і зумовлює її високу вартість.
Лот виставлений на площадці Violity. За лотом спостерігають 66 людей, а ставки вже зробили 14 користувачів. Аукціон закінчується 16 квітня.
На фотографії видно, що 25-копійкова монета знаходиться у відмінному стані. Вона була виготовлена з латуні.

На аверсі монетки можна побачити опуклий щит та втиснутий тризуб, на відміну від 25 копійок, які потрапили в обіг.

Хиба в карбуванні відбулася, тому що, коли розроблялись ескізи, художники неправильно зняли рельєф і затемнили тризуб. За такими ескізами у Великій Британії виробляли пуансони для карбування монет, після чого їх відправили на Луганський верстатобудівний завод. Пуансони аверса, що мали зображення герба мали опуклий тризуб. Саме це при карбуванні давало зворотний ефект, і на монеті український герб виходив утиснутим.
Ці монети планували переплавити і викарбувати нові, але частина бракованих монеток номіналом 25 копійок все ж потрапила у руки. Цілком можливо, що працівники заводу залишили ці монети собі, щоб потім перепродати за високою ціною.
Варто зазначити, що продавець готовий відправити монету новому власнику Новою поштою. Аукціон триватиме ще 5 днів, і вартість особливої монети може ще зрости.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment